Rianne
Diëtiste

Tips, adviezen & ervaring

Bewerkte voeding met e-nummers of natuurlijke producten. Calorieën tellen of letten op je macro’s. Iedereen heeft deze keuze struggles wel eens ervaren. Welk eten is voedzaam en gezond? Wat heeft je lichaam nou echt nodig en welke verhoudingen zijn het beste? Wanneer is diëten wel een goed idee? Rianne heeft dezelfde struggles meegemaakt en met haar diploma Voeding en Diëtetiek op zak, start ze bij de sportschool Curves als coach. Om nog meer vrouwen te helpen op dit vlak werkt ze ook bij Get Fit Girl.

Diëtist van Get Fit Girl

Rianne (27 jaar) heeft sinds september 2021 haar diploma Voeding & Diëtetiek op zak. Dit kan ze goed gebruiken in haar werk als coach bij de sportschool Curves. Ze beantwoordt vragen over voeding en coacht bij de circuit trainingen. “Hier kan ik mensen helpen met mijn interesse. Het is een vak van de toekomst, een gezonde leefstijl wordt steeds belangrijker.” Ze vindt het fijn om andere vrouwen te inspireren met haar kennis. Daarom past het werk bij Get Fit Girl zo goed bij haar. Klaar staan voor de leden en informatie delen door blogs te schrijven.

 

De uitdaging van een gezonde leefstijl wordt steeds groter

Op haar 17e is Rianne begonnen met sporten en dit werd een groot onderdeel van haar leven. Wat eet je bij herstel? Hoe zorg je goed voor jezelf met voeding? Vanuit die interesse is ze de opleiding Voeding & Diëtetiek gestart. Een beter diploma had ze niet binnen kunnen hengelen. Dat het een vak van de toekomst is, dat is zeker. “Mensen met overgewicht, verhoogt cholesterol en de C-pandemie. Het laat zien hoe belangrijk een goede weerstand en levensstijl doet.” De uitdaging om een gezond leefstijl te halen wordt steeds groter. Door bijvoorbeeld de marketingtrucs in de supermarkt. De eiwitrijke kwark, terwijl kwark altijd eiwitrijk is. Of producten met 0% toegevoegde suikers en ‘super gezond’ op de verpakking? Of koekjes die vezelrijk zijn terwijl er een minimaal aantal gram vezels in zitten?

“Ga etiketten leren lezen en oefen in de supermarkt. Zorg ervoor dat je voeding kiest met niet te veel onnodige toevoegingen.” Check bijvoorbeeld eens de onbewerkte producten op macro’s.

 

Wat is een gezonde leefstijl? “Balans, dat is key.”

Een gezonde leefstijl is onmisbaar geworden voor Rianne. Door het sporten voelt ze de energie door haar lichaam stromen, heeft ze een betere conditie en merkt Rianne dat het een positief effect heeft op het mentale gedeelte. “Als ik muziek op zet, kan ik een uur knallen en verzet ik mijn gedachten.” Dit vult ze aan met gezond eten met voedingsstoffen waar haar lichaam iets aan heeft. “Zo zorg ik voor de meest gezonde versie van mezelf.”

Naast beweging en sporten is er nog een belangrijke pijler: slaap. Je lichaam heeft ontspanning nodig. Rianne merkt na een slechte nacht dat je haar overdag kan opvegen.

Rianne zegt stellig: “Ik ontneem mezelf niks. Calorieën tellen is een fijne bewustwording, iets wat het makkelijker maakt om je gewoontes aan te passen maar geen must is.” Nu ze goed weet wat ze binnenkrijgt, houdt ze rekening met de calorieën, maar telt ze niet meer.

 

Hoe begin je met een gezonde leefstijl?

Een gezonde leefstijl is belangrijk voor de korte termijn omdat je snel beter in je vel zit. Maar de lange termijn is misschien nog wel belangrijker. De kans op bepaalde aandoeningen en ziekten verklein je. “Met een gezonde leefstijl vergroot je de kans dat je zolang mogelijk kunt genieten van het leven.”

“Pas op met doorslaan.” Dit heeft ze zelf ervaren. Zo zei ze: “Oh, ik heb vandaag een stuk taart gegeten, dan kan ik vanavond ook nog wel een zak chips eten.” Omdat ze het stuk taart zag als slecht en deze keuze had haar dag al ‘verpest’. Dacht ze. De keuze voor een zak chips kon dan ook wel. Dit is te zwart wit. Het gaat om het geheel. Bij Get Fit Girl adviseren we 80% voedzame producten te kiezen en 20% minder voedzame producten.

Zorg voor balans in je voeding. “Balans is key.” Door te variëren in je voeding krijgt je lichaam meer vitamines binnen. Deze zijn hard nodig voor elk proces in je lichaam. Bepaal aan het begin ook op welk vlak jij het meeste winst te halen hebt. Is dat beweging, voeding of misschien wel stoppen met roken? Slaap je slecht of merk je dat je stressmanagement overhoop ligt? Werk in kleine stappen en maak haalbare doelen. Zo blijf je langer gemotiveerd en ga je je doel echt halen.

 

5 tips voor het volhouden van een gezonde leefstijl

Heb je de eerste stap gemaakt en ben je benieuwd hoe je deze leefstijl volhoudt? Met 5 simpele tips van Rianne ga jij het volhouden om gezonde voeding te eten.

– Maak er een gewoonte van

Hoe fijn is het als je niet meer bezig bent met piekeren over gezonde voeding, maar dat dit vanzelf gaat. Het duurt minimaal een maand voordat je lichaam een nieuwe gewoonte ook echt als gewoonte ziet. Je motivatie is de eerste weken torenhoog, maar dit vervaagt na een paar weken. De eerste maand is het echt doorzetten en dan wordt het daarna een gewoonte, wat het makkelijker maakt voor je.

– Geniet van het proces

Je bent eindelijk op dit punt gekomen, dan mag je er ook van genieten. Houd het leuk door nieuwe (geen moeilijke) recepten te proberen. Lekker kokkerellen in de keuken en je vriendinnen verrassen met een heerlijke gezonde maaltijd. Wel met het risico dat je dit elke week mag gaan doen, maar dat is alleen maar leuk toch? Als je nieuwe recepten gaat proberen dan merk je dat het een feestje is om op weg te zijn naar deze leefstijl. Veel makkelijker vol te houden dus.

– Wees lief voor jezelf

Deze verandering is al lastig genoeg, dan helpt het niet om jezelf te straffen als je toch een keer een pizza naar binnen schuift na een lange dag werken. Bestel die pizza lekker en denk niet achteraf: “super slecht dat ik nu een pizza besteld heb, ik ben stom bezig.” Herken je valkuilen, accepteer het en leer hiervan. 1 ‘ongezonde’ maaltijd verpest niet alles, net zoals dat 1 gezonde maaltijd niet ervoor zorgt dat je alle doelen behaald. Zie het als een compleet plaatje.

Eet geen dingen die je niet lust. Dan straf je jezelf en maak je er geen feestje van. Ben je geen fan van stamppot andijvie? Maak dan je eigen versie met boerenkool.

– Maak het makkelijk

Lange dag gehad op werk en heb je geen zin meer om te koken? Of ‘s ochtends zie je door de drukte geen mogelijkheid om een lekkere lunch te maken. Wie zegt dat gezond en voedzaam uitgebreid moet zijn? Kies voor een pasta met voorgesneden groenten als avondeten. Of zorg voor een voorraad maaltijden in de vriezer. Rianne haar favoriet zijn de diepvriesgroenten. “Dit is voorgesneden en ready to go.” Smeer in de ochtend snel een broodje met pindakaas, dat is ook voedzaam.

“Doe week boodschappen.” Elke keer dat je in de supermarkt komt, is er verleiding om ongezonde keuzes te maken. Ook leg je de druk op jezelf om iedere dag keuzes te maken voor het eten. Als je dit van te voren bedenkt, scheelt het je energie én maak je 1 keer juiste keuzes.

– Maak je doelen concreet

Wat wil je precies bereiken? En wat zijn de positieve effecten die jij wilt ervaren? Bedenk: ‘als ik dit doe, voel ik dit.’ Plak het doel en deze motivatie op de koelkast. Dan herinner je je elke dag weer waarom je dit doet en zie je dat het haalbaar is.

 

Waarom is diëten niet goed voor je?

Het is niet per se slecht voor je. Maar wel zonde als je lichaam hier niet om vraagt. Heb je bijvoorbeeld een te hoog cholesterol of last van allergieën of intoleranties? Waar voedingsstoffen een belangrijke invloed op kunnen hebben? Dan is een dieet de slimste keuze.Ben je gezond en wil je afvallen? Dan is het niet de beste optie. Als er geen reden is om voedingsstoffen uit te sluiten, doe dit dan ook niet. Ga je koolhydraatarm eten of laat je dit helemaal links liggen? Dan beperkt je jezelf en is het zonde voor je lichaam want daardoor krijg je niet alle voedingsstoffen binnen. Als je bepaalde voeding uitsluit, terwijl het lichamelijk gezien niet nodig is dan ga je dit merken aan je lichaam. Bij koolhydraatarm eten kun je een vitaminetekort krijgen of last hebben van vermoeidheid

Als je een dieet start voor een bepaalde tijd, zeg je daarmee gelijk dat je na die periode weer de teugels loslaat. “Je kunt beter je energie steken in nieuwe gewoontes aanleren waar je de rest van je leven iets aan hebt, een duurzame verandering.”

 

Belangrijkste tip van Rianne:

Geniet van het proces en maak het jezelf niet te moeilijk. Varieer lekker in het eten en zoek de balans. Het hoeft niet allemaal perfect.