Menopauze, alles lijkt te gaan zakken behalve je gewicht 😊

Gepubliceerd op 4 juli 2023

Menopauze, alles lijkt te gaan zakken behalve je gewicht 😊

Menopauze, de een heeft er eerder last van dan de ander maar helaas we ontkomen er niet aan. Denk je van het ene maandelijkse ongemak af te zijn, krijg je er een lijst aan ongemakken bij. Zo verandert er nogal wat in je lichaam en dat merk je. Zo ervaart meer dan 80% allerlei ongemakken als zweetaanvallen, opvliegers, slaapproblemen, prikkelbaarheid en is je stemming ook niet de beste ! En dan die kilo´s die rond je taille hangen. Maar gelukkig kunnen we met de juiste voeding het leven in de overgang een stuk leuker en makkelijker maken.

Overgang en afvallen

Waarom komen we dan aan terwijl we hetzelfde eten, voorheen kon je met gemak een weekend te buiten gaan aan brood, pasta, stokbroodje bij de BBQ en nog lekker ijs toe. Maar nu lijkt alles wat je eet wel direct naar je heupen en buik te gaan. Niet zo gek, want naarmate we ouder worden, verliezen we spiermassa en slaan we makkelijker vet op, omdat we minder spieren hebben verbruiken we minder calorieen. De stofwisseling wordt trager en door afname van het hormoon oestrogeen ontstaat er een disbalans in onze hormonen  wat voor nog meer vetopslag zorgt.

GFG helpt ook jou in de overgang met afvallen. Met de juiste voeding kun je een heel eind komen. Waar moeten we vooral opletten ?

Over het algemeen is een gezonde gevarieerde voeding met voldoende eiwitten en gezonde vetten met voldoende fruit en groenten het advies. Dit betekent gevarieerd, puur en vers eten. Dus geen lege calorieën, bewerkte voedingsmiddelen boordevol kleur-, geur en smaakstoffen. Ook geen suikers, want die hebben geen voedingswaarde, remmen de calciumopname en werken bovendien hormoonschommelingen in de hand. Probeer ook de consumptie van cafeïne houdende producten te minderen. 

Belangrijke vitamines en mineralen tijdens de overgang

Calcium en vitamine D

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan calcium en vitamine D helpen de botten sterk te houden, wat cruciaal is tijdens de menopauze - vooral omdat osteoporose vaak voorkomt vlak voor, tijdens en na de menopauze als gevolg van de afname van oestrogeen.

Omega- 3 (gezonde vetten)

Omega-3-rijke voedingsmiddelen omvatten vette vis zoals zalm, sardines, tonijn en makreel, evenals bepaalde noten en zaden. Gezonde vetten dragen bij aan een gezond hart en minder droge huid. En we hebben ze nodig om de verlaagde oestrogeenproductie tegen te gaan.

Eiwitten:

Eiwitbronnen zijn eieren, rundvlees en gevogelte zoals kip of kalkoen. Plantaardig voedsel - zoals noten, brood, granen en sommige vleesalternatieven, sojaproducten zoals tofu en bonen en andere peulvruchten - kan ook bijdragen aan de dagelijkse eiwitbehoeften. Eiwitten zorgen voor een vol gevoel dus een handje nootjes is een prima tussendoortje en voorkomt dat je ´s middags lekkere trek krijgt en gaat lopen snaaien. 

TIPS

 • Voldoende groente en fruit
 • Voldoende eiwitten; zuivelproducten als yoghurt, sardines, tofu, zalm en bladgroenten
 • Eiwitten uit vlees kip, kalkoen, eieren en brood, kaas, melk en peulvruchten
 • Met mate alcohol en koffie
 • Gezonde vetten: avocado en vette vis, nootjes en zaden
 • Verminder stress; ga een stukje lopen, yoga of meditatie
 • Eet meer rauwkost 
 • Drink voldoende water
 • Geef je stofwiseling een boost door meer te bewegen, probeer dagelijks 8000 stappen te lopen
 • Vermijd de lightproducten, zetmeelproducten als aardappelen, wit brood
 • Vermijd suiker
 • Voldoende slaap om het groeihormoon dat vetopslag tegengaat, werkt tijdens de slaap

Afvallen is inderdaad moeilijker, maar niet onmogelijk. En als je bovenstaande tips volgt staat je ook niets in de weg om je ideaalgewicht te bereiken én te behouden, ook tijdens de overgang! Verlies niet de moed, wij GFG staan voor je klaar!