Suiker en afvallen, hoe zit dat nou?

Gepubliceerd op 13 februari 2023

Suiker

Suiker valt onder de koolhydraten, samen met vezels en zetmeel. 1 gram suiker levert 4 calorieën aan energie. Vaak wordt suiker onderverdeeld in 3 categorieën, namelijk in geraffineerde suikers, natuurlijke suikers en van nature aanwezige suikers.

Geraffineerde suikers zijn suikers die bewerkt en gezuiverd worden in fabrieken. Zoals bijvoorbeeld kristalsuiker of basterdsuiker. Doordat deze suikers bewerkt zijn leveren ze geen nuttige voedingsstoffen aan het lichaam.

Natuurlijke suikers zijn suikers 'uit de natuur', zoals bijvoorbeeld honing, kokosbloesemsuiker of agavesiroop. Deze suikers zijn niet gezuiverd in een fabriek en bevatten daarom nog wél voedingsstoffen, maar deze hoeveelheid is minimaal en eigenlijk verwaarloosbaar.

Van nature aanwezige suikers zijn suiker die van nature aanwezig zijn in voedingsmiddelen. Zoals bijvoorbeeld in fruit, groente en zuivel.

Vaak wordt gedacht dat natuurlijke of van nature aanwezige suikers beter voor je zijn dan geraffineerde suikers, dit is echter niet waar. Je lichaam kan niet waarnemen of suiker nou uit een suikerklontje, een lepel honing of uit een stuk fruit komt. Het wordt uiteindelijk op dezelfde manier verwerkt door het lichaam en gebruikt in onze stofwisseling. Een stuk fruit of een schaaltje yoghurt bevat natuurlijk wél andere nuttige voedingsstoffen. Ook zorgen de vezels uit het fruit en de eiwitten uit de yoghurt voor een langzamere opname van de suiker. Dit is positief, want hierdoor blijft je bloedsuiker stabieler, heb je geen last van een suikerdip en blijf je langer verzadigd.

Ondanks dat suiker weinig tot geen voedingswaarde heeft, past het prima in een verantwoord voedingspatroon, ook tijdens het afvallen. Wij geloven niet in verboden producten die volledig uitgesloten moeten worden. Dit werkt namelijk averechts en maakt ze onnodig extra aantrekkelijk. Vaak is suiker het eerste wat mensen willen vermijden als het op afvallen of gezondheid aankomt. Maar hoe is suiker dan in te passen in gezonde levensstijl? Een paar tips op een rij:

  • Heb je zin in zoet? Ga bij jezelf na waar je lichaam echt behoefte aan heeft. Een stuk fruit is net zo makkelijk gepakt als een snoepreep, maar bevat veel meer voedingsstoffen waar je lichaam echt wat aan heeft.
  • Dit betekent dus niet dat je nooit voor een stuk chocolade of een taartje kan gaan. Maar maak je keuzes bewust. Een tip is om voedingsmiddelen een cijfer te geven. Ben je bijvoorbeeld op een verjaardag en is de taart voor jou een 9 waard? Neem gerust! Zou je de taart een 6 geven, wees dan niet bezwaard om het af te slaan. Uiteindelijk gaat het erom dat je bewust keuzes maakt waar je ook echt achter staat. 
  • Combineer voedingsmiddelen die veel nuttige voedingsstoffen bevatten, met voedingsmiddelen die dit niet of minder bevatten. Ga bijvoorbeeld als tussendoortje voor een bakje kwark en eet hiernaast een blokje chocolade. Zo ben je verzadigd van de kwark én heb je een genietmomentje.
  • Bedenk je dat het verboden maken van suiker, het leven alleen maar lastig, en misschien wel een beetje saai kan maken. Alles kan met mate! Uiteindelijk gaat het om het grotere geheel. Probeer de basis van je eetpatroon uit volwaardige onbewerkte producten te laten bestaan en kies af en toe bewust voor iets lekkers.