Suiker
Suiker valt onder de koolhydraten, samen met vezels en zetmeel. 1 gram suiker levert 4 calorieën aan energie. Vaak wordt suiker onderverdeeld in 3 categorieën, namelijk in geraffineerde suikers, natuurlijke suikers en van nature aanwezige suikers.
Geraffineerde suikers zijn suikers die bewerkt en gezuiverd worden in fabrieken. Zoals bijvoorbeeld kristalsuiker of basterdsuiker. Doordat deze suikers bewerkt zijn leveren ze geen nuttige voedingsstoffen aan het lichaam.
Natuurlijke suikers zijn suikers 'uit de natuur', zoals bijvoorbeeld honing, kokosbloesemsuiker of agavesiroop. Deze suikers zijn niet gezuiverd in een fabriek en bevatten daarom nog wél voedingsstoffen, maar deze hoeveelheid is minimaal en eigenlijk verwaarloosbaar.
Van nature aanwezige suikers zijn suiker die van nature aanwezig zijn in voedingsmiddelen. Zoals bijvoorbeeld in fruit, groente en zuivel.
Vaak wordt gedacht dat natuurlijke of van nature aanwezige suikers beter voor je zijn dan geraffineerde suikers, dit is echter niet waar. Je lichaam kan niet waarnemen of suiker nou uit een suikerklontje, een lepel honing of uit een stuk fruit komt. Het wordt uiteindelijk op dezelfde manier verwerkt door het lichaam en gebruikt in onze stofwisseling. Een stuk fruit of een schaaltje yoghurt bevat natuurlijk wél andere nuttige voedingsstoffen. Ook zorgen de vezels uit het fruit en de eiwitten uit de yoghurt voor een langzamere opname van de suiker. Dit is positief, want hierdoor blijft je bloedsuiker stabieler, heb je geen last van een suikerdip en blijf je langer verzadigd.
Ondanks dat suiker weinig tot geen voedingswaarde heeft, past het prima in een verantwoord voedingspatroon, ook tijdens het afvallen. Wij geloven niet in verboden producten die volledig uitgesloten moeten worden. Dit werkt namelijk averechts en maakt ze onnodig extra aantrekkelijk. Vaak is suiker het eerste wat mensen willen vermijden als het op afvallen of gezondheid aankomt. Maar hoe is suiker dan in te passen in gezonde levensstijl? Een paar tips op een rij: