Zomer tips & tricks

Gepubliceerd op 17 mei 2022

Tips en tricks om bewust te genieten van de zomer

Met de zomer in de aantocht, de dagen die langer worden en de temperatuur die stijgt, wordt het al snel weer tijd voor barbecues, ijsjes eten en lekker genieten van de zon. Maar hoe pak je dit aan als je bewust bezig wilt blijven met je voeding en je eventuele afvalproces? Gelukkig is het heel goed mogelijk om lekker mee te genieten met vrienden en familie, zonder dat dit ten koste hoeft te gaan van jouw gezonde leefstijl. Wij geven je graag wat tips en tricks zodat de zomer geen uitdaging wordt, maar een seizoen waarin je heerlijk en bewust kan genieten!😊

Om op een gezonde manier lekker te barbecueën geven we je graag de volgende tips. Bereid niet alleen vlees op de barbecue maar denk ook aan groente op de barbecue. De barbecue zorgt voor een heerlijke grillsmaak aan je groentes. Leg bijvoorbeeld voorgekookte maiskolven op de barbecue, of denk aan groentespiesjes met champignons, paprika, ui, courgette en ananas. Ook cherrytomaatjes en groene asperges doen het goed op de barbecue. Daarbij kan je als bijgerecht een verfrissende salade maken. Door lekker je bord aan te vullen met veel variatie aan groente, zul je merken dat je eerder genoeg hebt gegeten door het volume van de groente.

Maar als je barbecue zegt, zeg je natuurlijk ook vlees, vis of eventueel vega! Kies het liefst voor mager vlees en vis. Dit zijn bijvoorbeeld kipfilet, kalkoenfilet, runderlapjes, hamlapjes, tartaar en biefstuk. Laat het vette vlees zoals speklapjes, worstjes en karbonade liever achterwege. Qua vis kan je kiezen voor witvis, zalmfilet en garnalenspiesjes. Verpak eens een stukje vis met een schijfje citroen en wat kruiden zoals dille in aluminiumfolie en leg deze op de barbecue om te garen. Ook vega kan natuurlijk heel goed! Kies bijvoorbeeld voor groenteburgers, vegetarische hamburgers of spiesjes met blokjes tofu. Of maak groentepakketjes met kaas, gevulde portobello champignons of gepofte (zoete) aardappel in aluminiumfolie.

Vaak heb je ook een stokbroodje bij de barbecue. Kies dan bij voorkeur voor een bruine of volkoren variant en kies om te smeren niet voor de traditionele kruidenboter maar bijvoorbeeld voor een kruidenspread light, hummus, zelfgemaakte tzatziki (van Griekse yoghurt of kwark, knoflook en komkommer), of maak zelf een lichtere kruidenboter door kruiden en wat zout te mengen met een halvarine. Daarnaast kan je zelf op deze manier ook lekkere sausjes maken, met als basis kwark of yoghurt en met als toevoeging verschillende kruiden zoals kerrie. Qua sausjes kan je kiezen voor rode sauzen zoals curry en ketchup. In vergelijking met witte sauzen zoals mayonaise en aioli bevatten rode sauzen namelijk een stuk minder calorieën.

Natuurlijk wil je met het mooie weer ook kunnen genieten van een verkoelend ijsje. Je kan het beste af en toe kiezen voor een waterijsje, deze zijn laag in calorieën. Denk bijvoorbeeld aan perenijsjes, raketjes, dubbellikkers etc. Allemaal rond de 40-50 kcal per ijsje! Daarnaast bestaan er ook calorievrije waterijsjes van Slimpie, die je zelf nog even in moet vriezen. Een voedzamer en net zo smakelijk alternatief is om fruit in te vriezen en dit te gebruiken als verfrissende snack. Zo kan dit heel goed met banaan. Je kunt de bevroren banaan in de keukenmachine blenden met een lepel kwark/Griekse yoghurt, zodat je romig bananenijs krijgt! Verder kan je druiven goed invriezen. Lekker om zo bevroren op te eten, maar ook erg smakelijk wanneer je ze besprenkelt met een beetje citroensap. Rechtstreeks vanuit de supermarkt kan je bevroren fruit zoals ananas, mango, rood fruit en meer kopen. Probeer het bevroren fruit ook eens te mengen met wat kwark of Griekse yoghurt zodat je een verkoelend toetje krijgt!

Krijg jij door deze tips al zin in de zomer? Probeer het uit, varieer en je zult zien dat jij met een goed gevoel lekker bewust en onbezorgd kan genieten en tegelijkertijd niet je gezonde leefstijl uit het oog hoeft te verliezen!