Blog crash dieet

Gepubliceerd op 19 september 2022

Blog crash dieet

Zoals jullie weten zijn wij bij Get Fit Girl niet zo'n fan van 'diëten'. Wij spreken liever van een verandering in leefstijl. Zo kan je heerlijke en bewuste keuzes maken en ook op z'n tijd genieten van iets lekkers. Op deze manier is het vol te houden en gaan we voor gedragsverandering op de lange termijn. Dit is echter geen quick fix. Je hebt geduld en consistentie nodig om resultaten te gaan zien en jezelf nieuwe goede gewoontes aan te leren en deze te behouden. Helaas zien we nog vaak dat mensen wel graag snel resultaat willen zien, helemaal wanneer het aankomt op afvallen. Om af te vallen, moet je een negatieve energiebalans creëren. Dit betekent minder energie binnenkrijgen, dan dat je verbruikt. En hoe doe je dit als je snel veel wilt afvallen? Heel weinig eten, oftewel een crash dieet volgen. En dat werkt. Maar alleen op de korte termijn. We leggen je uit wat een crash dieet is, wat er in je lichaam gebeurt tijdens een crash dieet en hoe je het beter kan aanpakken.

Wat is een crash dieet?

Een crash dieet is een dieet waarbij je veel minder calorieën eet dan wat je lichaam nodig heeft. Hierbij zul je je calorieën drastisch verminderen, bijvoorbeeld door bepaalde voedselgroepen helemaal uit te sluiten of simpelweg veel minder te gaan eten dan normaal. Bij een crash dieet eet je vaak zelfs minder calorieën dan de hoeveelheid calorieën die wordt gebruikt voor je basale metabolisme. Dit is de hoeveelheid energie die je lichaam verbruikt in rust, om primaire levensprocessen zoals je ademhaling en je hartslag, uit te voeren. De bedoeling van een crash dieet is zo snel mogelijk veel afvallen en resultaat zien. En omdat er bij een crash dieet een ruime negatieve energiebalans is, zul je ook snel afvallen. Echter heeft een crash dieet zoveel nadelen dat het niet opweegt tegen het snelle resultaat dat je er mee kan behalen.

Wat gebeurt er in je lichaam tijdens een crash dieet?

Door minder te eten dan dat je lichaam nodig heeft, zal je lichaam vetweefsel verbranden. Dit is natuurlijk heel gunstig als je wilt afvallen. Maar wanneer je heel streng dieet zul je niet alleen vet verbranden, ook je spiermassa wordt afgebroken. Op de weegschaal zie je dat je snel gewicht verliest, helemaal omdat spieren relatief meer wegen dan vet. Maar spiermassa verliezen is het laatste wat je wilt. Je spiermassa zorgt namelijk ook voor energieverbranding. Dus als je spiermassa vermindert, vertraagt je verbranding. Hierdoor heb je minder energie nodig om op gewicht te blijven. Ga je na je crash dieet weer normaal eten, dan zul je door deze verminderde energiebehoefte dus weer snel aankomen in gewicht. Verder zal je lichaam minder energie verbranden wanneer je minder eet. Dit omdat warmteverlies via je huid beperkt wordt en er is minder energie nodig omdat er minder voedsel verteerd hoeft te worden. Naast het verliezen van vet- en spiermassa verlies je tijdens een crash dieet ook veel gewicht aan vocht, met name in de eerste 1 a 2 weken. Je eet namelijk tijdens een crash dieet vaak een stuk minder koolhydraten en daarom wordt de glycogeenvoorraad in je spieren afgebroken. Glycogeen is in je lichaam verbonden aan vocht. Bij de afbraak hiervan kan je gemiddeld zo'n 1.5 tot 2 kilo aan vocht verliezen.

Door te weinig of een te eenzijdige voeding kan je allerlei tekorten oplopen in eiwitten, essentiële vetzuren, vezels, vitamines en mineralen. Je lichaam heeft vitamines en mineralen nodig bij allerlei processen in het lichaam, zoals je stofwisseling, je afweersysteem en de vorming van rode bloedcellen. Door crash diëten doe je je lichaam dus letterlijk tekort. Je kan hier allerlei klachten van krijgen zoals vermoeidheid, minder spierkracht, darmproblemen, verlaagde bloeddruk, hartkloppingen, hoofdpijn, minder concentratie en een verlaagd libido.

Is een crash dieet vol te houden?

Nee, een crash dieet is niet vol te houden. Doordat je snel afvalt zet je lichaam allerlei processen in werking waardoor er minder energie wordt verbruikt. Om blijvend te kunnen afvallen, zal dit betekenen dat je steeds minder moet gaan eten of meer moet gaan bewegen. Daarnaast zal het snelle afvallen je honger- en verzadigingshormonen in de war schoppen. Constante honger zal het je niet gemakkelijk maken.

Naast de lichamelijke klachten die veroorzaakt kunnen worden door een crash dieet, kan het mentaal ook erg uitputtend zijn. In het begin van het crash dieet zal je nog veel motivatie hebben en zal het gemakkelijker gaan om bepaalde voeding te laten staan. Maar hoe langer je dieet, hoe moeilijker dit gaat worden. Wanneer je jezelf langere tijd bijna alles ontzegt, zal er een moment komen dat je juist een onbeheersbare trek hebt in alles wat je jezelf verboden had. Het gevolg is dat alle remmen losgaan. Vervolgens kom je tot bezinning, je bent teleurgesteld en voelt je misschien wel schuldig en je stort jezelf weer vol op het restrictieve en eenzijdige dieet. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht en kan je een erg verstoorde relatie met voeding creëren.

Hoe afvallen zonder crash dieet?

Hopelijk zie je in dat een crash dieet nooit de beste oplossing is voor duurzaam gewichtsverlies. Zodra jij besluit dat het tijd is om wat kilo's kwijt te raken, kan je maar beter vandaag beginnen in plaats van morgen. Het gaat namelijk tijd kosten, en het vergt geduld en consistentie. Blijvend gewichtsverlies gaat hand in hand met duurzame gedragsverandering over een langere termijn. Je zult je moeten focussen op een bewust, haalbaar en realistisch voedingspatroon, waarbij ook ruimte is voor flexibiliteit en de sociale kant van voeding. Daarnaast wil je zorgen voor voldoende beweging om een manier die goed bij jou past en voldoende rust en ontspanning is ook heel belangrijk. Klinkt haast nog lastiger dan gewoonweg een tijdje veel minder eten? Is het misschien ook wel. Maar hiermee ga je wél voor blijvend resultaat en blijvende gewenste gewoontes. Want een gezonde leefstijl, is geen dieet.