Hydrateren kan je leren! Het advies van De Gezondheidsraad is om als volwassene dagelijks tussen de 1,5 en 2 liter te drinken. En dan bedoelen we geen wijn 😉. Uit de praktijk blijkt echter dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan. Dit terwijl genoeg vocht drinken zo belangrijk is. Maar waarom is dit zo en wat kan je dan het beste drinken?
Het menselijk lichaam bestaat voor meer dan de helft uit water, namelijk voor gemiddeld 60%. Water speelt een cruciale rol in het transport van afval- en voedingsstoffen, de opname van voedingsstoffen in de darm en water helpt bij het constant houden van je lichaamstemperatuur en de pH balans van het lichaam. Het is daarom belangrijk om je vochtbalans goed op peil te houden door voldoende te drinken. Gelukkig helpt je eigen lichaam je bij het in evenwicht houden van de vochtbalans. Dit gebeurt door een bepaald hormoon, het antidiuretisch hormoon, welke wordt geproduceerd in de hypothalamus. Wanneer je lichaam te veel vocht verliest komt dit hormoon in actie. Het zorgt ervoor dat je een dorstgevoel krijgt en de nieren zullen minder urine uitscheiden.
Drinken is niet de enige bron van vocht voor het lichaam. Vocht zit namelijk ook in allerlei voedingsmiddelen. Het eten van vast voedsel geeft je lichaam gemiddeld 700-900 ml water per dag. Daarnaast komt er ongeveer 300 ml water vrij bij de stofwisseling van koolhydraten, eiwitten en vetten uit voedsel. Gedurende de dag verliest je lichaam ook veel vocht. Dit gebeurt hoofdzakelijk via de urine, namelijk ongeveer 1400 ml. Daarnaast verlies je vocht via de huid wanneer je zweet, via je ademhaling en via de ontlasting. Bij elkaar opgeteld is dit ongeveer 1000-1100 ml vocht dat verloren gaat.
Wanneer je te weinig drinkt kan je last krijgen van allerlei uitdrogingsverschijnselen zoals; lusteloosheid, sufheid, verwardheid, een droge mond, minder zweten en plassen, een minder elastische huid en een verlaging van de bloeddruk wat zelfs kan leiden tot flauwvallen. Uitdroging ontstaat vaak geleidelijk en onopgemerkt. Het kan voorkomen worden door voldoende aandacht te schenken aan voldoende drinken en door de kleur van je urine in de gaten te houden. Een gele tot donkergele/oranje urine betekent dat deze geconcentreerd is en dit duidt op onvoldoende vochtopname. Wanneer je voldoende drinkt zal je urine lichtgeel tot bijna kleurloos zijn. Iets om in de gaten te houden dus!
Maar wat kan je dan het beste drinken om aan de 1,5 tot 2 liter vocht per dag te komen? Goede keuzes zijn water, thee en zwarte koffie, deze bevatten namelijk geen calorieën. Daarnaast kan je zuivelproducten nemen zoals (plantaardige) melk. Frisdranken, fruitsappen en alcoholische dranken worden afgeraden, aangezien deze wel calorieën bevatten maar vrijwel geen nuttige voedingsstoffen aan het lichaam leveren. Let er ook op dat je in sommige gevallen best wat meer mag drinken dan de richtlijn aanbeveelt. Bij warm weer, intensief sporten, als je borstvoeding geeft of wanneer je ziek bent heeft het lichaam meer vocht nodig. Ook wanneer je alcohol drinkt, verlies je meer vocht dan dat je binnenkrijgt, waardoor je sneller uitdroogt. Water bij de wijn doen dus 😉.
Tot slot nog een paar tips om meer vocht te drinken. Maak er een gewoonte van om een drinkfles of bidon mee te nemen en in het zicht neer te zetten. Zo kan je af en toe een paar slokken nemen en met jezelf afspreken dat je het flesje op een bepaalde tijd leegt hebt en nog een aantal keer bijvult. Probeer iedere ochtend te beginnen met een groot glas water en drink ook tijdens je eetmomenten. Daarbij kan je variëren met zwarte koffie, thee en ook water kan je prima opleuken. Voeg bijvoorbeeld een schijfje citroen, komkommer, aardbei of kruiden en specerijen zoals munt of plakjes gember toe. Cheers! 😊
Geraadpleegde bronnen: